Учудващото е, че ИТН опират до стари лица и стар начин

...
Учудващото е, че ИТН опират до стари лица и стар начин
Коментари Харесай

Новото мнозинство демонстрира рефлекси от миналото

Учудващото е, че ИТН опират до остарели лица и остарял метод на правене на политика, сподели в изявление за БНР политологът Георги Киряков, който разяснява абсурда с назначенията на свързани с някогашната „ Държавна сигурност “ лица в екипа на министъра на външните работи Теодора Генчовска.

„ Важното е, че те би трябвало да си намерят механизма да ревизират вътре, в личната си партия и в рамки на обединението, хората, които оферират и назначават “, съобщи Киряков.

Според него най-лошото е, че пак би трябвало се опира до едноличното решение на министър-председателя, което искахме да избегнем, тъй като към този момент сме го гледали.

Политологът уточни още, че Българска социалистическа партия не би била съгласна с лустрационен текст в съдружното съглашение.

По думите му участието на Българска социалистическа партия в обединението ще бъде първият лакмус за качествата и на Кирил Петков и Асен Василев, и на " Продължаваме промяната "  като партия дали ще се оправят с решаването на този спор – „ вътре в обединението има фигури, има и партия, която не може да бъде избрана изцяло като част от идващата смяна “.

Относно линията на държание на " ИТН "  в рамките на обединението Георги Киряков разясни, че „ това възмездие на Има Такъв Народ може би датира от предходните два Народното събрание “, а в този момент наподобява на вид вътрешно-коалиционен реванш.

„ Вие тогава ни цакахте с това, което ние направихме и предложихме, в този момент пък ние ще ви цакаме с това, което вие оферирате “, разясни той.

Присъствието на съветници в обособените министерства, което да управляват работата на техните екипи съгласно Киряков е „ малоумен инстикт от ръководството на предходните обединения “, където на равнище заместник-министри е трябвало да се управлява дали се съблюдава главната линия.

„ Само че обикновено тези хора не направляваха работата на министъра, а единствено направляваха схемите, по които се разпределяха финансови и властови запаси. Абсолютно неефикасно беше това назначение по министерствата на квотен принцип на фрагменти от другите партии, участващи в обединението “, изясни той.

Политологът посочи, че има ясно написани в Конституцията механизми за надзор.

В разпределението на управителните позиции в парламентарните комисии Георги Киряков още веднъж вижда рефлекс от предишното.

„ Хората, които сега упражняват властта, болшинството в Народното събрание, си показват, че са получили цялата власт от народа и би трябвало да разпределят сами към този момент оттук насетне порциите. Това е огромен проблем за демократизма и за поръчките, които са дали тези хора, за нов метод на ръководство “, акцентира Георги Киряков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР